Dzirkstošais vīns

Mega Filter PRO

  • € -
  • 0
  • 0
    0
    0
    0
    0
    0
  • 0
    0
  • 0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
  • 0
    0
    0
    0

Nav tik burvīgas pieredzes kā dzirkstošais vīns, kas varētu uzlabot jebkuru notikumu. No viegliem un dzirkstošiem līdz dziļiem un izsmalcinātiem - šie vīni piedāvā dažādas garšas un tekstūras, kas piemērotas jebkurai gaumei. Neatkarīgi no tā, vai jūs svinam kādu nozīmīgu notikumu, meklējat perfektu dāvanu vai vienkārši baudāt prieka mirkli, pareizā pudele var izšķirt visu.

Dzirkstošais vīns un šampanietis: ar ko tie atšķiras?

Ne katrs dzirkstošais vīns ir šampanieša dzirkstošais vīns. Lai gan abiem raksturīga dzīva dzirkstošā dzirkstošā dzirkstele, šo nosaukumu var piešķirt tikai vīniem, kas ražoti Francijā, Šampaņas reģionā, izmantojot īpašas tradicionālas metodes. Galvenā atšķirība ir to izgatavošanas veids: šampanietis tiek pakļauts otrreizējai fermentācijai pudeles iekšpusē, kas ir process, kura rezultātā veidojas smalki, ilgi noturīgi burbuļi un sarežģīti aromāti. Šis rūpīgais process, ko dēvē par tradicionālo metodi, ietver arī nogatavināšanu uz nogulsnēm, kas pastiprina vīna dziļumu un piešķir raksturīgo grauzdiņu garšu.

Turpretī daudzi citi svētku vīni, piemēram, Prosecco, tiek ražoti, izmantojot Charmat metodi, kad fermentācija notiek lielās tvertnēs, kurās ir spiediens. Šāda metode pastiprina svaigu augļu garšu un rada vieglāku, pieejamāku stilu. Turklāt, lai gan šampanieša dzirkstošo vīnu tradicionāli gatavo no Chardonnay, Pinot Noir un Pinot Meunier, citos dzirkstošā vīna stilos izmanto plašāku vīnogu klāstu, tādējādi nodrošinot daudzveidīgu garšas pieredzi. Neatkarīgi no tā, vai jūs dodat priekšroku šampanieša dzirkstošā vīna izsmalcinātajai elegancei vai citu dzirkstošo vīnu spilgtajam, augļiem bagātajam raksturam, katrai svinībai ir piemērota pudele.

Ražošanas māksla un salduma skala

Ražošanas metode būtiski ietekmē dzirkstošā dzēriena tekstūru, aromātu un dziļumu. Ir trīs galvenās metodes:

  1. Tradicionālā metode. Otrā fermentācija notiek pudeles iekšpusē, kā rezultātā rodas izsmalcināti burbuļi un sarežģīts aromāts. Šo paņēmienu izmanto Crémant, šampanietim un citiem augstas kvalitātes vīniem.
  2. Charmat metode. Fermentācija notiek nerūsējošā tērauda tvertnēs zem spiediena, kas saglabā svaigu augļu aromātu un rada vieglāku, pieejamāku stilu. Šī metode ir raksturīga Prosecco un dažiem Luāras ielejas vīniem.
  3. Senču metode. Senākā metode, kad fermentācija sākas tvertnē un beidzas pudelē, neizdalot vīnu, ļauj iegūt nedaudz duļķainus, dabiski dzirkstošus vīnus ar lauku raksturu.

Vēl viens būtisks faktors, izvēloties burbuļojošu dzērienu, ir saldums. Skala svārstās no sausākā līdz saldākajam:

  • Brut Nature - mazāk nekā 3 g cukura litrā;
  • Extra Brut - līdz 6 g cukura litrā;
  • Brut - līdz 12 g cukura litrā;
  • Extra Dry - 12-17 g cukura litrā;
  • Dry - 17-32 g cukura litrā;
  • Semi-sweet  - 32-50 g cukura litrā;
  • Doux/sweet- vairāk nekā 50 g cukura litrā.

Kā izvēlēties un ar ko pasniegt

Perfekta gāzētā dzēriena izvēle ir atkarīga no gadījuma, personīgās gaumes un ēdienu saderības. Veicot izvēli, ņemiet vērā šos faktorus:

  1. Vīnogu šķirne. Pinot Noir nodrošina bagātību, Chardonnay - smalkumu, bet maisījumi - sarežģītību.
  2. Salduma līmenis. Sausās šķirnes ir lieliski piemērotas uzkodām, bet saldās papildina desertus.
  3. Reģions. Burgoņai, Luāras ielejai un Saumur katram ir unikālas īpašības.
  4. Mērķis. Viegls balts variants ir piemērots ikdienišķām tikšanās reizēm, savukārt rožu izlase mirdz īpašos gadījumos.

Pareiza svētku dzēriena saskaņošana ar ēdienu uzlabo gan dzērienu, gan ēdienu:

  1. Svaigas austeres un jūras veltes izceļ sauso stilu kraukšķīgo skābumu.
  2. Krēmveida sieri, piemēram, Brie, līdzsvaro burbuļus.
  3. Pikanti ēdieni lieliski kontrastē ar pussaldiem šķirņu sieriem.
  4. Augļu deserti labi sader ar saldajiem ēdieniem.

Lai dzirkstošais vīns būtu pēc iespējas labāk baudāms, pasniedziet to atdzesētu (6-10 °C) flautas vai tulpes glāzē, lai saglabātu dzirksti un aromātu. Atrodiet savu ideālo pudeli mūsu tiešsaistes veikalā un padariet jebkuru mirkli īpašu!